114 banderes negres a les costes catalanes


114 banderes negres a les costes catalanes
Juny de 2011
La degradació urbanística, la contaminació d’origen urbà o industrial, l’impacte dels ports i les obres a la costa, les principals causes de l’estat crític de les costes catalanes.
Banderes Negres 2011 Catalunya
Ecologistes en Acció de Catalunya ha presentat avui el seu informe anual "Banderes Negres 2011 Catalunya", simultàniament amb l’informe estatal del mateix nom, que porta per subtítol "Això és una barbaritat". L’informe català, subtitulat "L’última oportunitat per a salvar la costa?" atorga fins a 114 banderes negres, organitzades sota cinc conceptes: impacte urbanístic al litoral, obres la costa (platges i prots), impactes dels Ports d’interès de l’Estat, contaminació urbana i contaminació industrial.
L’organització ecologista alerta de l’estat de terrible degradació que pateix la costa catalana, on els impactes segueixen augmentant a escala global, lluny de reduir-se, i malgrat els esforços en millorar la qualitat de les aigües a través de la depuració d’aigües residuals.
Les comarques gironines apleguen 23 banderes negres, destacant Begur, Palamós i Platja d’Aro amb 3 banderes.
A la costa de Barcelona, el litoral de la capital és el que acumula més càstigs en forma de bandera negre: fins a 13 a la ciutat. També destaca Sitges amb 6 banderes negres.
Per últim, a la zona de Tarragona i l’Ebre, criden l’atenció El Vendrell (4), Tarragona (3), L’ametlla (4), l’Ampolla (4) i Alcanar (4).

Per a Ecologistes en Acció "és el moment de fer un canvi d’actitud cap al mar. No el podem seguir agredint. No el podem continuar degradant, el mar té un límit i ja l’hem superat. Les espècies estan patint una gran regressió, cosa que afecta als pescadors i mariscadors, els ecosistemes estan degradant-se ràpidament, cosa ue ens acabarà repercutint a tota la població catalana. Fem una crida a les autoritats a repensar la relació que tenim amb el mar i la costa, i a la població a pressionar per un major respecte cap al nostre ecosistema marí. Cal una moratòria urbanística total a la costa: ni més urbanitzacions, ni més dics i espigons, ni més regeneracions artificials de platges". Han declarat els portaveus en temes marins de la Federació ecologista, Yaiza Santana i Jaume Grau. els ecologistes han recordat que Repsol és una de les empreses que més mal estan fent a les nostres costes, amb els continus abocaments de petroli al mar des de les plataformes petrolieres, i han tornat a reclamar que "no es permeti que l’empresa segueixi perforant el fons marí. És una barbaritat", segons paraules de Yaiza Santana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.